Ofte Stilte Spørsmål

Kan hvem som helst kjøpe båt i Norge?

Ja, det er fritt frem å kunne kjøpe båt. Man bør for øvrig ta hensyn til regelverket, som regulerer hvor stor båt man har lov til å føre. Noen båter krever ikke båtførerbevis, mens andre krever fritidsskipper-sertifikat.

Hva er best av innenbords eller utenbords motor?

Dette avhenger helt av bruk og type båt. En innenbords motor vil ofte være mindre støyende, og gir deg også i de fleste tilfeller en større badeplattform bak. En utenbords motor vil være lettere å vedlikeholde evt. bytte ut om uhellet skulle være ute, og vil også kunne gi flere valgmuligheter f.eks. i styrke.

Hvilken båt bør jeg velge?

Valg av båt avhenger helt av bruksområde og behov. Skal du bruke båten i fersk- eller saltvann, er du interessert i å fiske eller bare komme deg ut på et svaberg – eller begge deler? Kanskje er fart og spenning det du søker? Det er viktig å kartlegge hvilket behov man har og forventninger, og kontakt helst en forhandler med båtekspertise for videre rådgivning.

Har det noe å si om man bruker båten i ferskvann eller saltvann?

En båt som brukes i saltvann krever mer vedlikehold enn en som går i ferskvann, selv om vedlikeholdet heller ikke skal slurves med på båter som går i ferskvann.
I tillegg er det marginalt bedre oppdrift i saltvann enn ferskvann.

Hva bør jeg tenke på om jeg skal ha en båt å dra vannski med?

En båt som skal brukes til å trekke vannski og annen vannsportsaktiviteter bør ha nok krefter til å komme hurtig opp i fart, og at den går raskt nok. Størrelse på utøveren og bredden på vannskiene spiller også inn.
Man bør også tenke på hvordan man fester håndtaket til båten, en targa-bøyle er anbefalt om det er mulig å få til på din båt.

Hvordan oppbevarer jeg båten på vinteren?

Det viktigste er å beskytte båten mot vær og vind, og at man tar et vedlikehold før vinteren. Fjerne ruer og groe fra skrog og aggregat, og dekk den til. Sørg for at båten står støtt, enten på henger eller med oppbygg. Kontakt gjerne oss for båtopplag.

Hvordan vedlikeholder jeg båten?

En godt vedlikeholdt båt vil gi deg mye glede på vannet i mange år. Løpende vedlikehold under sesongen er like viktig som det jevnlige på vår og høst. Motor og aggregat bør årlig på service hos sertifiserte verksteder. Vask/rens av skrog med dertil påføring av godkjent bunnstoff er viktig for å forhindre eller redusere groe ila. sesongen. Teak og tredetaljer bør pusses med med olje for ikke å tørke ut, samt for å bevare glansen. Sjekk at batterier og elektrisk system fungerer som det skal. Glem heller ikke å sjekke at alle tau og anker/dregger er hele, samt at man har redningsvest til alle i båten.

Hvor mange kan jeg ta med på båttur?

Er båten godkjent for bruk i Norge, så skal dette stå på godkjenningsmerket for båten. Her angis det hvor mange båten er godkjent for, samt totalvekt. Husk på at jo mere bagasje dere har, jo mere øker totalvekten, og man kan ta med færre mennesker.
Husk også at det er regler for hva slags båt man kan føre, noen båter krever båtførerbevis, mens andre krever kystskipper-sertifikat.

Hvor mye koster en båt?

Dette spørs helt hva slags båt man er ute etter, om man skal ha ny båt eller brukt båt, stor eller liten eller midt-i-mellom, innenbords eller utenbords motor m.m. En ny båt koster fra 4-5000 kr u/motor til flere millioner.
Husk også at det følger med litt andre kostnader ved båtkjøp, samme som f.eks. bil: Forsikring, vedlikehold, evt. båthenger, leie eller kjøp av båtplass, m.m.

Følger båthenger med når man kjøper båt?

Nei, som regel ikke. Det er flere leverandører av båthengere, ta kontakt med en forhandler for å finne en passende henger til din båt.

Må man ha redningsvest?

Ja, og nei. Dette igjen spørs på størrelse på båten. Norges lover sier dette:
Alle som er i fritidsbåter under åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr, som seilvester, redningsvester, sportsvester, padlevester eller andre former for flyteplagg når båten er i fart. Flyteutstyr skal være CE-merket.

Vi vil uansett påpeke at det er anbefalt å ha på redningsvest i ALLE fartøyer i fart. Det skal også være redningsvest tilgjengelig til alle om bord.

Hvor får man tak i tau og trosser?

Dette skal båtfører ha tilgjengelig i egen båt.
Tau og trosser fåes hos de fleste båtforhandlere.

Hva slags knuter bør man bruke når man fortøyer?

Det viktigste med en knute til fortøying, er at den er fast og ikke løsner, samtidig som den er lett å løse når man skal kaste loss eller endre fortøyningen,
Man bør ha et minimum forråd på knuter, slik at man kan bruke den riktige knuten ettersom hva man skal fortøye i. Pålestikk, båtmannsknop, åttetallsknute, halvstikk og flaggstikk er de mest brukte. Bruk ALDRI kjerringknute.
Vi anbefaler et båtførerkurs hvor man lærer dette, det er også en del av basiskunnskapen for å bestå båtførerprøven.

En del er ødelagt på båten min, hvordan får jeg tak i reservedeler?

De aller fleste båter benytter seg av mange standarddeler som kan erstattes, i tillegg til at det selvfølgelig også er mye deler som er spesiallaget for akkurat ditt båtmerke og -modell.
Vi har dialog med alle de største leverandørene av båter og båtutstyr, og kan selvfølgelig være behjelpelig med bestilling om vi ikke har på lager. Ta kontakt, så hjelper vi deg videre.

Er det krav om sjøkart i båten, eller holder det med kartplotter/GPS?

Nei, det er ikke noe krav om dette. Men har man en større båt og reiser på lengre turer enn rett utenfor marinaen er det sterkt anbefalt. De tradisjonelle sjøkartene er best om man har lært seg å lese disse og fungerer også om man har gått tom for strøm, men det finnes også apper til nettbrett og mobiltelefoner, samt kartplottere og GPS.
Kartplottere kan også kobles til bl.a. ekkolodd og gir deg et godt bilde av hvordan landskapet ligger under båten.

Hvor stor båt kan man kjøre uten/med båtførerbevis?

Dette avhenger av fødselsdato.
Personer født før 01.01.1980 kan føre båt inntil 15 meters (49,21 fots) lengde
Er man over 16år kan man føre båt med inntil 25 HK og maks 8 meters (26,25 fot) lengde
Er man under 16 år kan man føre båt med inntil 10HK (7,5kW) motor og maks 8 meters lengde.
Båter over 15 meters lengde krever D5L, eller fritidsskipper-sertifikatet (må ikke forveksles med kystskippersertifikatet D5 )